Aktuāli

Kas kopīgs videospēlēm un mācībām? + TESTS

Kas ir kopīgs videospēlēm un mācībām?

 

Videospēlēm un mācībām ir daudz vairāk kopīga nekā Tu domā! Izmantojot videospēļu stratēģijas mācību un sadarbības procesā, ir iespējams gūt daudz labākus rezultātus mūsdienu izglītībā. Pamats tam visam ir profesora Dr. Ričarda Bārtla pētījums un publikācija par spēlētāju psiholoģiskajiem tipiem. Karavīrs, diplomāts, pētnieks vai uzņēmējs? Vai Tu zini, kura psiholoģiskā tipa spēlētājs esi? Izrādās, ka, izzinājis savu un klasesbiedru videospēļu spēlētāja psiholoģisko tipu, Tu vari adaptēt savu mācību procesu, kā arī grupu darbu, lai mācības noritētu efektīvāk un Tavas sekmes būtiski uzlabotos.

 

 

Kas ir Bārtla tests?


Britu profesors Dr. Ričards Bārtls jau 1996. gadā publicēja zinātnisku pētījumu - Hearts, clubs, diamonds, spades: Players who suit MUDskurā visus videospēļu spēlētājus iedala četros psiholoģiskajos tipos: karavīrs, diplomāts, pētnieks un uzņēmējs.


Testa pamatprincips ir ļoti vienkāršs: videospēļu spēlētājiem ir jāatbild uz jautājumiem, kam ir tikai divi atbilžu varianti. Pavisam vienkārši, vai ne? Rezultātā Tu iegūsi savu spēlētāja raksturojumu.

 

Kāds ir spēlētāju un skolēnu ieguvums no šī testa?


Ir labi zināt savas, komandas biedru un pretinieku stiprās un vājās puses. Izmantojot Bārtla testa rezultātus, Tev ir iespēja veidot vēl efektīvākas videospēļu stratēģijas, liekot lietā zināšanas gan par pretinieku, gan par komandas biedru stiprajām un vājajām pusēm. Iegūto informāciju var izmantot arī mācību procesā, īpaši grupu darbos. Tādējādi ir vieglāk izlemt, kurā lomā un kādiem uzdevumiem katrs grupas biedrs būs piemērotākais.

 

Daudzās ASV skolās šī informācija tiek izmantota jau mācību programmu izveidē, kā arī mācību procesā.

 

Tomēr ir jāņem vērā, ka pirmais iespaids var būt mānīgs, tāpēc vislabāk ir lūgt komandas un klases biedriem izpildīt testu.


 


 

Četri tipi


1. Karavīrs


Videospēlēs

Raksturīga ir koncentrēšanās uz uzvaru, prasmju testiem, citu spēlētāju uzveikšanu, ideālā gadījumā līderu sakaušanu un izvirzīšanos spēlētāju vērtējuma augšgalā. Karavīriem ir būtiska nemitīga konkurence.

Karavīrs ir nemitīgā spriedzes stāvoklī, un viņa mērķis ir uzvara, lai lūst vai plīst. Šo iemeslu dēļ citu tipu spēlētājiem karavīri nav tīkami, jo viņu spēles stils ir agresīvs.


Mācību procesā

Tikai nedaudz skolēnu atbilst šim psiholoģiskajam tipam. Šie skolēni nebaidās riskēt, jo zina, ka pēc neveiksmes visu var sākt no jauna. Kurš gan nekļūdās? Grupu darbā viņi var pozitīvi ietekmēt komandas darbu, iedrošinot to izaicinājumiem, netradicionālai pieejai un riskam, kas var būtiski atmaksāties ar augstu novērtējumu!

 

2. Uzņēmējs


Videospēlēs

Šī tipa raksturīgākā iezīme ir tiekšanās uz sasniegumiem: trofejām, punktu gūšanu, augstāku līmeni u. tml. Uzņēmēju galvenais mērķis ir pārspēt pašiem sevi, tādējādi uzlabojot savus personīgos rezultātus. Viņiem būtisks ir statuss. Tā iegūšana ir viņu personīgais sasniegums, ar ko viņi lepojas un vēlas nodemonstrēt to arī citiem. Uzņēmēji ir ideāli spēlētāji, jo viņi virzās pa noteikto spēles ceļu ar konkrētu motivāciju un mērķi. Lielākās daļas spēļu pamatprincips ir uzvarēt vai zaudēt. Uzņēmēji lieliski izprot šo principu — labāk nekā jebkura cita tipa spēlētāji. Spēlēt ir jautri, bet uzvarēt vēl jautrāk. Tomēr, ja apkārt nav spēlētāju, kas var apbrīnot uzņēmēja uzvaru, viņa motivācija un prieks par to krītas.


Mācību procesā

Uzņēmējiem svarīgākie ir rezultāti. Laba, nē, izcila atzīme! Viņi vienmēr meklē dažādus īsceļus, kā panākt rezultātu. Līdz ar to viņi palīdzēs citiem skolēniem virzīties uz priekšu. Viņi bieži vien izmanto pavisam neordināras pieejas. Citi par tām spēj vien pabrīnīties, bet, redzot rezultātus, viņi ir gatavi sekot un aktīvi iesaistīties, lai kopā ar uzņēmēju baudītu komandas darba augļus.

 

3. Pētnieks


Videospēlēs

Pētnieka galvenā motivācija ir atklāt nezināmo, izzināt, izpētīt un doties tur, kur neviens pirms tam nav bijis, darīt to, ko citi spēlētāji nav darījuši. Viņi ir ārkārtīgi ziņkārīgi, un šajā kontekstā tā ir viņu lielākā priekšrocība. Pētnieks ir ļoti draudzīgs spēlētāja tips un ļoti patīkams komandas biedrs. Spēles laikā viņiem svarīgākais ir pats process, ne uzvara.

Pētnieki nepazīst izgāšanos, bet gan atklājumus. Pētnieku izpratnē izgāšanās ir vēl viens atklājums, no kā izvairīties, lai nezaudētu un izvairītos no tās pašas kļūdas pieļaušanas nākotnē.


Mācību procesā

Šī tipa skolēniem ir vislielākās izredzes kļūt par zinātniekiem, jo zināšanas viņi vērtē augstāk par visu. Viņi var pārsteigt klasesbiedrus ar dažādiem āķīgiem jautājumiem. Piemēram, strādājot grupā, skolēni radīs risinājumu, bet pētnieks spēs uzdot tādus jautājumus, uz kuriem komandas biedriem nebūs tūlītēju atbilžu. Tādējādi viņš var būtiski samulsināt visu komandu un raisīt šaubas par uzdevuma risinājuma pareizību. Viņu mērķis ikvienā grupas darbā ir gūt zināšanas, viņi bieži vien var veikt izpētes, meklēt informāciju un dalīties jauniegūtajās zināšanās ar citiem. Tas viņiem sagādā vislielāko gandarījumu!

Pētnieki bieži ir tie skolēni, kas paveiks visu projekta vai uzdevuma darbu, bet pēc tam aizmirsīs to iesniegt. Viņi jau ir ieguvuši vērtību no paveiktā darba. Tā iesniegšana un skolotāja novērtējums vairs nav viņu prioritāte.

 

4. Diplomāts


Videospēlēs

Diplomātiem spēlēšanā būtiskākā ir socializēšanās. Viņu izpratnē svarīgākā ir kopā būšana, uzvarai ir otršķirīga nozīme. Viņi ir lieliski komunikatori un labi komandas biedri. Tomēr dažkārt viņu vēlme piedalīties var būt neizprotama citu tipu spēlētājiem, īpaši karavīram, kura mērķis ir uzvara, lai lūst vai plīst. Diplomātiem patīk palīdzēt citiem spēlētājiem viņu uzdevumos, gūt uzvaras, iegūt vairāk punktu vai nokļūt nākamajā līmenī. Viņiem patīk piedāvāt padomu un ieteikumu, jo tādējādi viņi mijiedarbojas ar citiem spēlētājiem, kas ir viņu galvenā motivācija un gandarījums.

 

Mācību procesā

Diplomāti ir izcili komunikatori, viņiem parasti ir daudz sekotāju sociālajos tīklos, viņi viegli komunicē un spēj sastrādāties ar klasesbiedriem. Viņu komunikācijas prasmes ir ļoti noderīgas ikvienā grupas darbā, jo parasti viņi spēj atrast kopīgu valodu gan ar uzņēmējiem, gan pētniekiem, gan karavīriem. Bieži vien viņi vienkārši nododas procesam, netiecoties ne pēc augstām atzīmēm, ne pēc jaunatklājumiem. Pats process un darbs grupā ir pietiekami aizraujošs, lai būtu apbalvojums pats par sevi!

 

Vai vēlies uzzināt, kura tipa spēlētājs Tu esi? Izpildi testu un uzzini, kā, izmantojot šīs zināšanas, Tu varētu gūt labāku novērtējumu mācībās un efektīvāk paveikt dažādus uzdevumus grupā!

 

 

Piesakies mācībām tālmācībā un pārliecinies vai tavs spēlētāja tips palīdz mācībām. Piesakies un sāc mācīties nekavējoties! Pieteikuma anketa pieejama šeit!

Измените ваш URL