Aktuāli

Kā mācīties efektīvi? + TESTS

 

Zināšanas ir mūsdienu valūta — uzzini, kā mācīties efektīvi

 

Zināšanas ir mūsdienu vērtīgākā valūta — liekot tās lietā, ir iespējams gūt galvu reibinošus panākumus. Jautāts par zināšanām saistībā ar kosmosa nozari, Īlons Masks sacīja, ka visu, ko zina par kosmosa nozari, ir apguvis, lasot grāmatas. Arī Bils Geitss sacīja, ka ļoti daudz lasa un tādējādi papildina zināšanas.

 

Zināšanām un IQ nav nekāda sakara

 

Principā valda uzskats, ka IQ un zināšanām ir visai mazs sakars. Jebkādas zināšanas var apgūt pilnīgi ikviens! Protams, nedaudz atšķirsies jauno zināšanu apguvei veltītā laika daudzums, tomēr arī tam ir risinājums — ir izstrādātas speciālas metodes un testi, kas ļauj izzināt savu mācīšanās stilu, lai tādējādi pielāgotu mācības tieši sev un apgūtu zināšanas efektīvāk un ātrāk. Zinot sev efektīvāko mācīšanās veidu, var koncentrēties uz to mācību saturu, ar kura palīdzību persona vislabāk apgūs vēlamās zināšanas. Piemēram, ir ļaudis, kam netīk lasīt grāmatas, taču viņi labprāt skatās video un ļoti ātri apgūst un spēj iegaumēt dažādus faktus. Līdz ar to grāmatu lasīšana nebūs efektīvākais veids, lai apgūtu jaunas zināšanas, tā vietā būs vērtīgāk skatīties video, kā arī pretēji. Tāpat ir personas, kas vislabāk apgūst vielu, rakstot, konspektējot u. c.

 

Tādējādi bieži rodas priekšstats, ka personas ar augstāku IQ mācās labāk. Patiesībā šie ļaudis vienkārši spēj labāk asimilēt informāciju kādā noteiktā veidā. Piemēram, ja jaunās zināšanas ir jāapgūst, lasot grāmatas, kas ir viena no tradicionālajām mācību metodēm skolā, tad personas, kam ir augsts IQ un kurām piemērotākā informācijas apgūšanas metode ir lasīšana, noteikti būs ieguvējas un šķitīs būtiski sekmīgākas. Tomēr tā būs tikai veiksmīga sakritība. Iespējams, ja mācību viela būtu jāapgūst nevis lasot, bet gan klausoties audioierakstus, personas ar augstu IQ, bet citu mācīšanās stilu un personas ar zemāku IQ, bet audiomācīšanās stilu gūtu absolūti vienādus rezultātus.

 

Mācīties labāk un ātrāk = zināt, kā mācīties

 

Mūsdienu izglītības sistēma sāk aizvien labāk pielāgoties jaunām mācību nodrošināšanas metodēm un mācīšanās stiliem. Piemēram, daudzas izglītības iestādes mācību procesā sāk ieviest videosaturu, interaktīvus uzdevumus, kā arī mācības caur citu personu mācīšanu. Tomēr pagaidām ne visu mācību vielu ir iespējams piedāvāt visu veidu mācīšanās stiliem. Lai Tu spētu mācīties efektīvāk, iesakām Tev izpildīt VAK testu un uzzināt, kurš mācīšanās stils ir piemērotākais Tev!

 

Šīs zināšanas ļaus Tev kaut nedaudz adaptēt savu mācību procesu. Piemēram, ja Tu vislabāk spēsi apgūt jaunas zināšanas no videosatura, tad izpildi uzdoto uzdevumu, bet velti vēl papildu laiku, lai zināšanas nostiprinātu, noskatoties, piemēram, „YouTube” video par šo tematu. Ja Tu vislabāk apgūsti klausoties, tad uzmanīgi seko līdzi mācību procesam klātienē vai, ja pasniedzējs atļauj, ieraksti to, lai pēc tam varētu noklausīties vēlreiz.

 

Dažādu informāciju apgūstu dažādos veidos

Protams, nekas nav nemainīgs un akmenī iecirsts. Tev ir sevi jāvēro mācību procesā! Iespējams, ka matemātiku Tu vislabāk apgūsi klausoties, bioloģiju — skatoties video, bet angļu valodu — piedaloties diskusijās. Bieži vien viens no mācīšanās stiliem būtiski dominē visos mācību priekšmetos, tomēr atsevišķos mācību priekšmetos, iespējams, Tev vajadzēs kombinēt mācīšanās stilus, lai sasniegtu labāko rezultātu.

 

Neliels ieskats dažādos mācīšanās stilos

 

Vizuāls

Audiāls

Kinestētisks

Kad esi iegādājies jaunu elektronisko ierīci, Tu…

Vispirms izlasīsi tās lietošanas pamācību

Palūgsi padomu kādam, kas jau izmanto šādu ierīci

Izmēģināsi, kas un kā darbojas, un mācīsies no savām kļūdām

Tu visbiežāk saki

„Parādi man”

„Pastāsti man” vai „Izskaidro man”

„Ļauj man izmēģināt”

Tu vislabāk atceries jaunu mācību vielu

Konspektējot

Atkārtojot informāciju balsī vai domās

Izpildot uzdevumus

Tu vislabāk atceries cilvēku

Sejas

Vārdus

Lietas, ko jūs kopā darījāt

Tu vispirms pamani, kā cilvēki

Ir ģērbušies

Runā

Uzvedas/rīkojas

 

Jau lasot šo nelielo tabulu, Tu, visdrīzāk, pamanīji, ka viens no informācijas uztveres stiliem nedaudz dominēja. Tas nozīmē, ka Tev pēc iespējas ir jāizmanto sev piemērotākais mācīšanās stils, lai apgūtu jaunas zināšanas.

 

 

Rezultāti

 

Cenšoties apgūt jaunas zināšanas caur sev piemērotāko mācīšanās stilu, Tu pamanīsi, ka mācīties ir daudz vieglāk un patīkamāk nekā Tu iepriekš domāji. Arī Tavas sekmes un rezultāti būtiski uzlabosies. Protams, kā jau minējām, izglītības sistēmai joprojām ir jāturpina adaptēties, lai mācību saturs tiktu pielāgots visiem mācīšanās stiliem, tomēr neviens un nekas Tev netraucē pašam radīt sev piemērotus mācīšanās apstākļus.

 

Audiāls

Ieraksti telefonā definīcijas vai faktus, kas Tev ir jāiegaumē, kā arī jaunus vārdus svešvalodā un atskaņo tos pa ceļam.

Vizuāls

 

Internetā ir gana daudz video, grafiku, attēlu u. c. Ja tekstuālā informācija nebija skaidra, meklē internetā papildu vizuālo informāciju, lai nostiprinātu zināšanas. Tu vari veikt konspektus paša spēkiem un pierakstīt informāciju.

Kinestētisks

 

Internetā var atrast daudz uzdevumu, piemēram, kad apgūsti svešvalodu vai izmanto fizikas vai matemātiskās formulas, ir iespējams atrast uzdevumus, lai trenētos.

 

VAK tests

 

Izpildi testu un uzzini, kā Tu visefektīvāk apgūsi jaunas zināšanas. Atbildi uz 10 vienkāršiem jautājumiem un uzzini, kurš ir Tev piemērotākais mācīšanās stils.

 

 

 

Измените ваш URL