Aktuāli

Kā Hārvarda Universitātes studenti pelnīja 10 reižu vairāk. Kā to vari arī Tu!

 

Tu vari sasniegt daudz vairāk gan mācībās, gan darbā, gan personiskajā dzīvē, ja vien pareizi definē mērķus. Hārvarda Universitātes veiktais pētījums to pierāda. Tāpat kā to neskaitāmo starptautisko uzņēmumu panākumi, kuri ir izvēlējušies precīzi definēt mērķus. 

 

 

Ko par mērķiem atklāj Hārvarda Universitātes pētījums

 

Pirms studiju uzsākšanas tika aptaujāti Hārvarda Universitātes studenti. Pētījuma autorus interesēja, cik no viņiem ir nosprauduši sev mērķus. Izrādījās, ka 84 % studentu nebija nosprauduši nekādus mērķus, 13 % studentu bija nosprauduši mērķus, bet nebija izveidojuši nekādu konkrētu rīcības plānu, 3 % bija nosprauduši konkrētus mērķus un izstrādājuši skaidru rīcības plānu. 

 

Kas ar šiem studentiem bija noticis pēc 10 gadiem? Studenti (13 %), kas bija nosprauduši mērķus, pelnīja divas reizes vairāk nekā lielākā daļa kursabiedru (84 %), savukārt studenti (3 %), kas bija nosprauduši mērķus un izveidojuši reālu rīcības plānu, pelnīja 10 reižu vairāk. Kurā grupā gribētu būt Tu? 

 

 

 

Kā nospraust reālus mērķus 

Mērķu nospraušanas metodes ir dažādas, tomēr viena no efektīvākajām un vienkāršākajām mērķu nospraušanas metodēm ir OKR. Lūk, kā tas notiek. 

 

  1. Tu precīzi definē, ko vēlies sasniegt, piemēram, „Vēlos pabeigt 2020./2021. mācību gadu kā labākais (-ā) R1TV!” 
  2. Tu definē, kā Tu to izmērīsi, piemēram, „Izpildīšu visus uzdevumus”, „Iegūšu 5 balvas motivācijas programmā „Mācies un pelni””, „Mans sliktākais vērtējums gada beigās būs 7” u. c. Šie ir reāli izmērāmi rezultāti. 
  3. Tad Tev ir jāsaraksta pasākumi, kurus Tu veiksi, lai sasniegtu šos rezultātus, piemēram, vismaz x h dienā veltīšu mācībām, laikus izpildīšu uzdotos uzdevumus, vismaz reizi nedēļā centīšos lasīt padziļinātu informāciju par X (jo priekšmets X ir tas, kas mani interesē). 

 

Lūk, kā tas varētu izskatīties vizuāli. 

 

 

Nospraud savus mērķus — izmanto mūsu sagatavi!

Mēs esam Tev sagatavojuši PDF dokumentu, kuru Tu vari izdrukāt, lai nospraustu savus katra mēneša un gada mērķus. 

 

pdf

Lejupielādē PDF dokumenti

 

 

Atšķirības mērķu definēšanā

Ir viena būtiska nianse, kā mēs definējam mērķus. No tā, kā mēs definēsim savus mērķus, būs atkarīgs, kāds būs rezultāts. 

 

Lūk, pavisam vienkāršs piemērs. 

 

 

Mērķis A: izveidot prezentāciju „Lielie ģeogrāfiskie atklājumi”. 

Šajā gadījumā Tu vienkārši sāksi veidot prezentāciju, iekļaujot visu svarīgāko informāciju par tematu.

 

Mērķis B: izveidot izcilu prezentāciju „Lielie ģeogrāfiskie atklājumi” un saņemt no pasniedzēja uzslavu par to.

Nospraužot sev šādu mērķi, Tu domāsi pilnīgi citā līmenī. Tu vēlēsies rūpīgi izpētīt resursus, noteikti ļoti rūpīgi pārdomāsi struktūru, iekļausi attēlus, iespējams, kādu videomateriālu, pārdomāsi, kā izveidot prezentācijas noformējumu u. c.

 

 

Vai redzi, kā mērķa definēšana var pilnīgi mainīt, kā un ko Tu domāsi un darīsi, lai to sasniegtu? 

Precīzi definējot augstus mērķus, Tu noteikti tikai un vienīgi iegūsi. Jo šīs metodes ieviešana Tavā ikdienā un darbā Tev noteikti ļaus gūt atzinību. 

 

 

 

Novērtē, cik labi Tu virzies pretim saviem mērķiem

 

Protams, sasniegt mērķi ir būtiski, tomēr ceļš līdz tam ir vēl nozīmīgāks. Ir svarīgi ceļā uz mērķi regulāri sev atskaitīties un apdomāt, ko Tu izdarīji lieliski, ko Tu varētu paveikt labāk…

 

Tu vari izvēlēties, vai gribi pārskatīt mērķu sasniegšanas progresu reizi nedēļā, reizi mēnesī, reizi ceturksnī, semestrī vai gadā. Iespējams, novērtēt savu progresu reizi nedēļā ir pārāk bieži, bet reizi gadā pārāk reti. Noteikti būtu optimāli to darīt reizi mēnesī, lai Tu redzētu, vai Tu progresē vai ne, un spētu attiecīgi mainīt savu kursu.

 

 

 

Kā mērķu definēšana Tev palīdzēs pelnīt vairāk

Mācības ir izcils veids, kā izveidot savu mērķu nospraušanas ieradumu. Mērķu definēšana Tev palīdzēs nopelnīt labākas atzīmes, kā arī vairāk punktu motivācijas programmā „Mācies un pelni”. Šo metodi Tu vari izmantot arī ikdienā: darbā, sporta karjerā u. c.

 

Šādu mērķu nospraušanas metodi izmanto, piemēram, uzņēmumi „Google”, „Amazon”, „Netflix”, „Twitter”, „Facebook” un daudzi citi. Un to gūtie panākumi nav apšaubāmi. 

 

Arī Tu vari gūt panākumus gan mācībās, gan profesionālajā karjerā! 

Nospraud savus mērķus!

 

 

Измените ваш URL