Aktuāli

5 faktori, kas ir jāņem vērā, uzsākot tālmācību

 

Tehnoloģiju attīstības laikmetā tālmācība gūst arvien lielāku popularitāti daudzu apsvērumu dēļ: ir iespēja individuāli plānot mācību laiku, paralēli strādāt, nodarboties ar profesionālo sportu, turpināt mācības pat pēc pārcelšanās uz citu valsti u. c. Tomēr daudzas tālmācības piedāvātās priekšrocības iet roku rokā ar dažādiem izaicinājumiem, ar kuriem sastopas studējošie. 

 

Lai Tu varētu pēc iespējas produktīvāk uzsākt tālmācību, mēs esam sagatavojuši dažus ļoti vērtīgus ieteikumus. Ņem tos vērā un ievies savā ikdienā, lai Tavs tālmācības mācību gads noritētu gludi un sekmīgi. 

 

Apzinies tīkamāko mācību stilu 

 

Mēs esam atšķirīgi. Kaut gan daļa no mums izmanto iespēju mācīties klātienē, bet daļa dod priekšroku tālmācībai, ne viss ir tikai balts vai melns. Daudziem skolēniem un studentiem, kas pavada dienas formālā mācību iestādē, šāds mācību stils nemaz nav piemērots, lai viņi gūtu panākumus. Tāpat ir ļaudis, kas izvēlas tālmācību, bet nespēj sevi motivēt, un viņiem tomēr ir nepieciešama saskarsme ar citiem. 

 

Lai Tu varētu sekmīgi studēt tālmācības programmā, mēs Tev iesakām nedaudz padomāt: ja Tu varētu izvēlēties ideālo mācību stilu, kāds tas būtu? 

 

Vai vēlies, lai Tev būtu iespēja komunicēt ar studiju biedriem? Vai vēlies visu darīt patstāvīgi? Apzinoties savu mācību stilu, Tu varēsi labāk izmantot tos mūsu piedāvātos rīkus, kas vairāk atbilst Tavam mācību stilam. Ja Tev ir nepieciešama komunikācija ar biedriem, noteikti iesaisties diskusijās. Ja Tu labāk apgūsti vielu, kad Tev tā ir jāpaskaidro kādam citam, kļūsti par kāda studiju biedra mācību atbalsta personu. 

 

Iekārto mācību vietu 

 

Savā mācību vietā Tu pavadīsi gana daudz tālmācības studiju laika. Līdz ar to ir būtiski laikus padomāt, kur un kā Tu mācīsies, kāda būs vide. Varbūt Tev vajag iegādāties kādus dekoratīvos elementus, izveidot vīziju dēli, kas Tevi motivēs un atgādinās par Taviem mērķiem un vēlamajiem sasniegumiem. Iespējams, Tev ir nepieciešams jauns, ērts krēsls, pierakstu klades vai tml. Iekārto savu vidi tā, lai Tev tajā būtu patīkami uzturēties un lai tā Tevi motivētu. 

 

Izveido mācību plānu un dienas režīmu 

 

Izveido mācību plānu un dienas režīmu, kas atbilst Tavam dzīvesstilam. Viegli pateikt, vai ne? Mēs visi varam diezgan viegli daudzko ieplānot, tomēr grūtības sākas tad, kad plānus ir jāsāk reāli izpildīt. Tādēļ Tev ir jābūt godīgam pret sevi un reāli jāparedz, cik daudz laika un kurās dienās Tu varēsi veltīt mācībām. Izveido mācību kalendāru (elektronisku viedtālrunī vai plānotājā) un aicini ģimenes locekļus un draugus respektēt Tavu plānu. Piemēram, ja paredzi, ka trešdienu vakaros mācīsies, tad tā arī dari. Neļauj aicinājumam doties uz tikšanos ar draugiem izjaukt Tavus plānus! Ja ieplānoji, ka vēlies mācīties no rīta, tad tā arī dari! Mosties agri un sāc dienu ar mācībām!

 

Neliels triks: katru reizi, kad Tev izdodas pieturēties pie plāna, pieliec šai dienai kādu atzīmi. Tā nedēļas vai mēneša beigās Tu varēsi redzēt, cik efektīvas ir bijušas Tavas mācības. Ja pamani būtiskas novirzes no plāna, domā, kā to varētu labot jau šodien vai rīt! 

 

Paredzi laiku fiziskajām nodarbībām

 

Mazkustīgs dzīvesveids nesniedz labumu ne ķermenim, ne garam, ne mācību rezultātiem. Ja vien neesi profesionāls sportists, Tev noteikti ir jāieplāno laiks fiziskajām nodarbībām. Centies vairāk laika veltīt fiziskajām nodarbībām ārpus telpām. Tavas iecienītākās fiziskās nodarbības Tev ļaus gūt pozitīvas emocijas un atbrīvot prātu. Tādējādi, kad atgriezīsies pie mācībām, Tu būsi produktīvāks un motivētāks. 

 

 

Iemācies pateikt „nē” slinkumam!

 

Pateikt „nē” slinkumam ir viens no lielākajiem tālmācības izaicinājumiem. Pateikt „nē” slinkumam Tev palīdzēs vairāki elementi. Pirmais no tiem ir Tavs dienas plāns. Vēlme pieturēties pie dienas plāna Tev ļaus pateikt „nē” vājuma brīžos, kad galīgi negribas mācīties. Ja pārvarēsi šo nelielo mirkļa vājumu un sakoncentrēsies uzsākt mācības, pēc tam noteikti sajutīsi gandarījumu. 

 

Otrs elements ir Rīgas 1. Tālmācības vidusskolas motivācijas programma „Mācies un pelni”. Arī mēs esam domājuši par to, kā Tevi motivēt, kā Tev palīdzēt uzsākt mācības, paveikt uzdevumus līdz galam u. c., tādēļ esam izveidojuši motivācijas sistēmu, kas Tev ļaus iegūt punktus, kurus Tu pēc tam varēsi apmainīt pret Tev tīkamākajām balvām. Līdz šim programmā ir reģistrējušies vairāk nekā 4200 izglītojamo un skolotāju, kopā nopelnīti vairāk nekā 1,8 miljoni punktu. Programmas dalībnieki kopš 2017. gada punktus ir apmainījuši pret vairāk nekā 100 kafijas krūzītēm, 100 kinobiļetēm un 100 pāriem zeķu. Šajā mācību gadā programmas vērtīgākā balva būs „Samsung” planšetdators „Galaxy Tab S6 Lite”.

 

Trešais elements ir Tava atbalsta grupa. Tu par savu atbalsta grupu vari izvēlēties kādu skolasbiedru, ģimenes locekli, draugu — ikvienu, kas Tevi paskubinās brīžos, kad nevēlies mācīties! 

 

Lai Tev izdodas sekmīgi uzsākt studijas! 

Zini, ka mēs nemitīgi domājam par to, kā Tevi atbalstīt mācību procesā. 

Измените ваш URL